כלי להתמודד עם מחלוקות
מחלוקות פוגשות אותנו ביום יום במגוון רחב של מצבים. רכזנו עבורכם מספר טיפים שתמיד יוכלו לעזור ולהפור את המחלוקת ל…
הקשבה פעילה:
התחל.י בהקשבה פעילה לדעות ולנקודות מבט של הצדדים השונים המעורבים בסכסוך. נסו להבין את הרקע, האמונות והרגשות שלהם. הקשבה מסוג זה דורשת יתר תשומת לב ובמרכזה עוד הרעיון שכדי שנוכל באמת לייצר שיח, עלינו לרצות לשמוע בצורה מעמיקה מה יש מי שמתקיים השיח איתו להגיד לנו.
דיאלוג:
ליצור דיאלוג פתוח וכנה בנושא. הציגו את דעותיכם בכבוד והשתתפו בדיון בצורה בונה. פעמים רבות כשאנו עומדים בפני שיח על נושאים הקרובים לליבנו, אנו מגיעים תוך זמן קצר לאי הסכמות שלא מאפשרות לקיים שיח על הנושא. בכדי שיוכל להתאפשר דיאלוג, שמהווה את הבסיס לכל יצירה של חיבור כלשהו, על שני הצדדים להגיע פתוחים, להציג את הדעה בצורה שאינה מתלהמת, לנסות להתגבר על דעות קדומות וסטיגמות, ולהקשיב בלב פתוח ובצורה מכבדת לדעות השונות.
חיפוש מכנה משותף:
קדם את הדיון על ידי חיפוש מכנה משותף בין הצדדים. זיהוי נקודות משותפות עשוי להוביל להבנה ולהסכמה הדדית. אחת מהדרכים הטובות ביותר לייצר חיבור בין אנשים שמחזיקים בתפיסות עולם שונות ואף מנוגדות, היא מציאת מכנה משותף עליו ניתן להסכים וממנו אפשר להתחיל לקיים את השיח. יתרה מכך, לצאת יחד בכדי לפעול אל מול מטרה משותפת – מקדם בצורה הטובה ביותר את היכולת להכיל את הדעות השונות ולא להימנע ממפגש רק בגלל תפיסת עולם שונה. היכולת לצאת יחד עם אדם אחר ולפעול בכדי לשנות לטובה את המציאות, מהווה חוויות מפתח שמסייעת ליכולת לקבל גם את דעותיו, גם אין הסכמה כלל על נושאים רבים.
שפת גוף מאפשרת:
בכדי שיוכל להתקיים שיח מכל סוג שהוא, על שני הצדיים להרגיש בנח. דיבור בצעקות והבעות ידיים ופנים מרתיעות, לא יאפשרו קיום שיח מכל סוג שהוא.
שאילת שאלות:
אחת הדרכים הטובות לייצר הבנה ולהוריד חסמים בשיח, היא על ידי שאלת שאלות. שאילת השאלה מאפשרת גורמת לצד הנשאל להרגיש שמתייחסים לדבריו ברצינות, ומאפשרת לצד השואל הבנה עמוקה יותר של תפיסת העולם.
אם פגעתם – תדעו להתנצל:
אחת הטעויות הנפוצות בעת מחלוקת, היא הנטייה להתלהם ובכך לפגוע. אם נקלעתם למצב זה, הדרך הטובה ביותר לחזור לקיים שיח היא להתנצל בצורה קנה, להסיבר מדוע זו הייתה התגובה שלכם ולהפנים שבדרך זו לא תוכלו לקיים שיח שיקדם את האחדות והחיבור.